Slaapproblemen en melatonine

Slaapproblemen komen vaak voor met kinderen en mensen met autisme. Melatonine kan hierbij helpen. Annick vertelt hoe dit een grote hulp bleek in het gezin.

Annick en kids

Slaapproblemen of mooier gezegd slaapzorgen komen vaak voor met kinderen en mensen met autisme.

Melatonine kan hierbij helpen.

Melatonine vertelt je lichaam wanneer je moet slapen en wakker zijn. Een te late aanmaak van het slaaphormoon melatonine, schopt de biologische klok in de war. Hierdoor kunnen mensen met autisme en ADHD baat hebben bij het slikken van extra melatonine. Er moet echter wel vastgesteld worden of er echt sprake is van een te late aanmaak van melatonine. Of dat de slaapproblemen veroorzaakt worden door andere factoren. Denk aan moeite hebben om gedachten stop te zetten bij mensen met ADHD. Of overprikkeling bij mensen met autisme. In zulke gevallen hebben mensen met ADHD of autisme er geen baat bij extra melatonine in te nemen.

Bij onze oudste zoon Victor merkten we dat het slapen niet vanzelfsprekend was. Hij heeft veel medische problemen gehad op jonge leeftijd waardoor hij veel in het ziekenhuis moest slapen of een operatie moest ondergaan. De mensen van het ziekenhuis deden hun werk super maar om de ene of andere reden zijn daar angsten ontstaan. Hij wou niet meer van onze zijde wijken, wou veel gedragen worden, kon niet alleen inslapen. ‘s Nachts werd hij vaak wakker, ik denk dat hij toen bevestiging nodig had dat we er nog waren. In de auto sliep hij zalig en onderweg ook maar in zijn bedje inslapen of doorslapen was zeer moeilijk. ’t Was zwaar: veel tranen, veel geduld en soms even buiten moeten gaan omdat het te veel werd.

Naar mate hij ouder werd, werd het er niet gemakkelijker op. Hij kon uit zijn bed kruipen of harder wenen. Het viel me gewoon op dat het vaak 1 à 2 uur duurde voordat hij sliep. Ik ben begonnen met het aantal uren op te schrijven dat hij effectief sliep om te kijken of dat voldoende was voor zijn leeftijd. Deze tabel vond ik op internet terug en ik keek of het voldoende was.

Leeftijd/Uren slaap nodig per dag

  • 3-5 jaar/10-13u
  • 6-13 jaar/9-11u
  • 14-17 jaar/8-10u
  • 18-64 jaar/7-9u
  • 65+ jaar/7-8u

 

 

slaapschema

Ik keek ook of het altijd evenveel was of soms minder of soms meer. Ik dacht dat mijn zoon niet veel slaap nodig had. Ik keek ook of er die dag veel was gebeurd. En ik probeerde een oorzaak te vinden. Ik heb toen alternatieve dingen gezocht en gevonden, ook dankzij de Facebook groepen die me van alles aanraadden: slaapsiroop, masseren voor het inslapen, rustige muziek, snoezellampen, geur van mama of papa,… niets hielp. Ik denk dat het uiteindelijk geduurd heeft tot Victor 6 jaar was voor er een oplossing kwam. Eerst hebben we samen met de thuisbegeleidster gekeken of er met een stappenplan of duidelijke structuur iets te veranderen was. Dat hielp niet. Uiteindelijk hebben we het met de kinderpsychiater besproken en toen viel het woord melatonine. Het is geen wondermiddel maar het inslapen duurt nu maar 10min… het doorslapen bleef aanvankelijk moeilijk maar met de ouderdom zijn er toch dingen veranderd.

Lucas sliep veel meer als baby, peuter en kleuter maar als het teveel was of werd had hij ook nachten dat hij rusteloos was. Dus ik dacht “Oh dat is ok, hij heeft slaap genoeg tot nu. Hij is 7 jaar, slaapt veel,…” Maar doordat hij overdag veel sliep, was hij ‘s avonds niet moe. Tijdens een snoezelmoment in slaap vallen vond ik niet erg maar in de bus sliep hij tot 17u en kreeg ik hem ‘s avonds niet meer in zijn bed om te slapen. Maar er klopte iets niet. Hij zei al een paar maanden dat hij niet kon slapen en vroeg hoe je dat moet doen. We hebben het hem met pictogrammen proberen uit te leggen maar het was niet voldoende.

We hebben geprobeerd om hem overdag niet te laten slapen maar dat was moeilijk voor hem. Hij werd er vervelend van. Ik vroeg hem of hij ook wat hulp wou hebben zoals zijn broer.

De thuisbegeleidster raadde me aan om het bij twijfel te proberen en te kijken of het effect heeft.

Bij de apotheek heb ik druppels melatonine zonder voorschrift gevraagd. Ik heb hem verteld dat het een hulpmiddel was. We hebben het geprobeerd en het werkt. Hij vraagt de druppels zelf bij het slapen gaan, hij wordt niet meer vroeg wakker, slaapt zo goed als door en is ‘s morgens veel beter gezind.

Ik bespreek het uiteraard ook met de kinderpsychiater want die dingen horen opgevolgd te worden.

Maar het is nu eenmaal zo dat kinderen en mensen met autisme weinig slaaphormoon aanmaken waardoor ze slecht of minder slapen.

Te weinig slaap kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, je functioneren en je welzijn. Enkele gevolgen van te weinig slaap zijn:

  • Gewichtstoename, obesitas en diabetes
  • Verzwakt immuunsysteem en meer kans op ziektes
  • Vermoeidheid, energiegebrek en prikkelbaarheid
  • Slechter concentratievermogen, geheugen en leerprestaties
  • Verhoogd risico op hartziekten, hoge bloeddruk en beroerte
  • Meer kans op ongevallen in het verkeer of op het werk

Mijn jongens zullen nooit veel slaap nodig hebben maar de kwaliteit van de slaap is ook zeer belangrijk en die zit momenteel gelukkig goed…

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
ontbijtwandeling

Ontbijtwandeling zondag 2 juni 2024

Lees meer